Guido Weijers helpt scholieren met lessen in geluk

07-04-2021

Guido Weijers helpt scholieren met lessen in geluk
Guido Weijers geeft Masterclass Geluk tijdens fieldlab 

Keurig op anderhalve meter afstand van elkaar zitten bovenbouwleerlingen van Metameer en het Merletcollege in de Grote Zaal. Ze krijgen een uur lang les van geluksprofessor en cabaretier Guido Weijers. Na een jaar vol teleurstellingen weet hij als geen ander hoe de moed erin te houden. 

“Ik vond het vertederend”, zegt Guido Weijers na afloop van de masterclass in de artiestenfoyer. “Ze waren allemaal zo lief. Ik had verwacht dat ze met tegenzin in de zaal zouden zitten, druk bezig met hun telefoon, maar iedereen luisterde juist aandachtig, heel verlegen en timide. In het begin dacht ik, jullie moeten wel herrie maken! Maar later dacht ik nee, als jullie er maar wat aan hebben, dat is genoeg.”

In de masterclass vertelt Weijers wat geluk is en hoe je dit kunt bereiken. Met slogans als ‘alles went, bubbelbadmoment’ en ‘geluk is genot + tevredenheid + zingeving’ maakt hij de theorie behapbaar. “Ik hoop oprecht dat jongeren die misschien somberder zijn door corona na zo’n uurtje denken, we hoeven niet altijd gelukkig te zijn, geluk is niet het belangrijkste in je leven en tegenslag hoort erbij. Als ze er maar één zinnetje uithalen waar ze blij van worden dan is dat top.”

Missie geslaagd

Na afloop blijkt dat Weijers geslaagd is in zijn missie. “Ik hoorde hen zeggen: ‘ik ga vanaf nu elke dag bedenken of ik blij ben met wat ik heb gedaan en of ik blij ben met wat ik morgen ga doen.’ Dan denk ik nou, dan heb je goed opgelet.”

(tekst gaat door onder de video)

Leerlingen vertellen hoe zij de masterclass hebben ervaren 

Hij mag nu dan een reeks masterclasses voor scholieren geven, de theaters zijn voor het grote publiek nog steeds gesloten. Hoe is de lockdown voor hem? “Ik ben heel druk, maar wel met veel projecten die niet door kunnen gaan vanwege corona. Voorstellingen zijn al zo vaak verplaatst, je bent alleen maar aan het uitstellen. Daar was ik erg gefrustreerd door.”

“Toch is het me het afgelopen jaar wel gelukt om nog een oudejaarsconference te maken, om een fieldlab-experiment te doen en een eigen theater te bouwen”, somt Weijers op. “Hier kon ik op een veilige manier drie keer zoveel mensen binnenlaten als was toegestaan. Ik doe ook veel meer online, maak bijvoorbeeld podcasts. Bedrijven kunnen mij inhuren met mijn masterclass geluk. Dat is wel een voordeel, die staan niet stil.” 

Eenzaam in de zaal

Weijers blijft dus nadrukkelijk naar vormen zoeken waarin hij toch theater kan maken. “Je merkt wel dat mensen in hun eentje minder snel lachen dan samen in een groep. Dat zag ik ook gebeuren bij de scholieren. Theater is helemaal niet gemaakt om mensen uit elkaar te zetten, maar juist om ze samen te brengen.”

“Iedereen zit eenzaam in de zaal”, vertelt hij over de anderhalvemeteropstelling, “hoewel dat nog altijd beter is dan voor een camera zitten en maar hopen dat de mensen aan de andere kant je zien. Dat is ook heel awkward voor jezelf, maar het heeft me wel geholpen, ook vandaag. In het begin zocht ik bevestiging in herrie vanuit het publiek, maar op een gegeven moment zag ik ze knikken. Door die webinars heb ik gemerkt dat mensen ook in stilte kunnen genieten.”

Hoe komt het dat hij niet bij de pakken neer is gaan zitten? Weijers: “Ik geloof in Darwin, degene die zich het beste aanpast wint”, stelt hij. “Dus als je tegenslagen krijgt, pas je je aan. Wat kan wél, daar moet je naar kijken. We kunnen allemaal bevriezen en klagen dat er niks kan, maar je moet toch iets verzinnen waardoor je kunt blijven spelen. Zo heb ik een concept bedacht wat buiten kan op terrassen, een buitentheater. Ik zit de hele zomer volgeboekt.”

Tot slot nog een laatste les van de geluksprofessor voor Cuijk? “Leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt. Blijf niet hangen in piekergedachtes, de theaters gaan straks echt wel weer open.” 
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook