De Speld gaat het theater in: wat is theater?

11-03-2022

De Speld gaat het theater in: wat is theater?
 

Dit voorjaar gaat De Speld het theater in. Maar wat is theater eigenlijk? Tijd voor een opfrisser aan de hand van de basiskenmerken.

De ‘charme’ van theater

Theater is een kunstvorm die lijkt op een serie, en iets verder terug in de tijd, een bioscoopfilm. In plaats van acteurs op een scherm staan er nu echter levende mensen op een podium. Deze mensen spelen ‘scènes’, ‘aktes’, soms ‘liedjes’ in een geheel wat dan ook wel een ‘voorstelling’ wordt genoemd. Theater is weinig efficiënt, de acteurs moeten elke avond weer opdraven om hetzelfde te doen. Toch noemen ingewijden dat ook weleens ‘de charme’ van theater.

‘Emoties’

Bezoekers ervaren soms zaken als ‘emoties’, omdat ze vreemd genoeg kunnen meeleven met wat er op het podium gebeurt. “Het is alsof je erbij zit”, liet een bezoeker van theater aan ons weten. “Het is zo weird: een keer ging ik naar theater en toen moest ik heel hard lachen. Ik was erg blij.”

Je mag niet op je telefoon kijken

Een groot verschil is dat je het in de meeste gevallen niet thuis op de bank kan kijken maar naar een gebouw toe moet dat ook een ‘theater’ genoemd wordt. Hier moet je in een stoel plaatsnemen. Een vreemd fenomeen is dat je gedurende de voorstelling niet op je telefoon mag kijken, de theaterbezoeker heeft zo voor een heftige periode van soms wel twee uur geen idee wat er speelt op sociale media als Twitter of Instagram.

Ouder dan TikTok

Ondanks dat maar weinig mensen de kunstvorm kennen, is het een vorm van vermaak die al heel lang – letterlijk: al jarenlang – wordt beoefend. “Ja, weinig mensen weten dit, maar het bestaat zelfs al voor TikTok überhaupt bestond”, zegt theaterexpert Bert Bokhoven. “Het is meer dan een beleving: het is een experience.”

‘De Speld Theater – De meest betrouwbare voorstelling ooit‘ is woensdag 11 mei in Schouwburg Cuijk te zien. Kijk hier voor kaarten en informatie.

(Dit artikel is eerder gepubliceerd op speld.nl)

Teaser van de theatervoorstelling van De Speld 

Deel op Twitter | Deel op Facebook