De Kneep viert start Boekenweek

21-05-2021

De Kneep viert start Boekenweek
 

Nu de Boekenweek doorgaat, heeft de Stuurgroep van De Kneep besloten het eerder afgelaste festijn ‘TAAL AAN DE MAAS’, alsnog door te laten gaan. Op 29 mei 2021 in de Schouwburg in Cuijk. Weliswaar zonder publiek, maar met een rechtstreekse uitzending door Omroep Land van Cuijk.

“Een van de belangrijkste doelen van ons platform is de regio voeden met liefde voor taal en de promotie van het taaltalent uit het Land van Cuijk en Maasduinen”, licht voorzitter Willem van Beek toe. “Dan moet je elke gelegenheid aangrijpen om dat talent een podium te bieden. Er zijn meer dan 160 schrijvers in onze regio. Daar zijn beginnende schrijvers bij, maar ook schrijvers, die inmiddels landelijk naam gemaakt hebben.”

Schrijvers en muziek

Twee van hen komen in het programma uitdrukkelijk aan bod: Loes Wijnhoven scoorde hoge ogen met haar eerste boek ‘Hotelgids’. Ineke Kraijo staat met haar boek ‘Het zwarte jaar’ op de nominatielijst voor de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische kinderboek. Bovendien is haar haar kinderboek ‘Het geheim van de smid’ geselecteerd als thematitel voor de Kinderboekenweek 2021.

Marijke Witman schreef haar thrillerdebuut ‘Verkeerde keuzes’, een verrassende keus na vier kinderboeken. “Het boek overkwam me”, zegt ze daar zelf over en daar zal presentator Willem van Beek alles over willen weten. Zoals hij ook meer wil weten over het gedicht van John van Raaij over moeders en hun dode zonen. Een gedicht dat hij zelf gaat zingen, ondersteund door Peter en Marijke Verdijk.

Er is meer muziek die avond: Clean Pete treedt op en ook BartJan Baartmans. Zij luisteren de gesprekken op en laten hun taaltalenten horen.

Andere verhalen zullen te horen zijn van de lokale boekhandelaren: wat bracht coronatijd hen op, behalve kommer en kwel? De avond wordt afgesloten door een actuele column van Geurt Franzen.

Serie festijnen

Oorspronkelijk zou ‘Taal aan de Maas’ ook de start zijn van een serie van kleinere festijnen in de vier of vijf gemeenten, die per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente Land van Cuijk gaan vormen. Deze festijnen gaan gewoon door en de start daarvan is op 12 juni in Myllesweerd in Mill. Daar wordt ook het schakelverhaal gepresenteerd, waarvan schrijfster Lotte Samarah Hermens het begin op papier zette. Burgemeester Antoine Walraven schrijft het eerste vervolg. De wethouders zijn uitgenodigd ‘haiku’s’ (een Japanse dichtvorm) te maken.

“Aan die start wilden we niet meer tornen”, aldus de voorzitter. “Vandaar dat we dit festijn ‘Taal aan de Maas’- Extra noemen. We zijn al volop bezig met het volgende festijn in St. Anthonis, eind augustus en in Boxmeer in november en dan moeten Grave en Cuijk ook nog een plekje krijgen. Er is volop talent in onze club en dat heeft de programmawerkgroep van dit festijn wel duidelijk bewezen. In korte tijd een tóp programma. Ook veel hulde aan onze partners, Schouwburg Cuijk, BiblioPlus, Cultureel Hart van Cuijk en Prins Bernard Buurtfonds.”

Taal aan de Maas is zaterdag 29 mei vanaf 20.00 uur live te zien op Omroep Land van Cuijk.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook