Carnaval van schouwburg naar thuis op de bank

05-02-2021

Carnaval van schouwburg naar thuis op de bank
 

Wanneer Niels Hendriks, vorst van Karnavalsgezelschap De Nölers Kuuk, de schouwburg inloopt, krijgt hij meteen een carnavalsgevoel. Dit jaar blijft het theater als residentie van De Nölers verstoken van hossende feestvierders. Het feest wordt volledig online gevierd. “We willen de mensen een hart onder de riem steken.”

De schouwburg die jaarlijks uit zijn voegen barst met carnaval blijft dit jaar stil en leeg. Eerder werd het feest zelf al geschrapt, door de lockdown verviel ook de alternatieve programmering. Zo zouden Jacques Herbs en Pater Moeskroen met Marc van de Veerdonk in elk geval voor een klein publiek nog voor een feestje hebben gezorgd.

“Normaal zijn we al bezig vanaf november en organiseren we ook pronkzittingen met Cuijkse artiesten”, vertelt Niels Hendriks, vorst van Karnavalsgezelschap De Nölers. “Daar is de schouwburg natuurlijk de ideale plek voor. Het gebouw is bovendien groot genoeg en centraal gelegen zodat iedereen de Nölers kan vinden. Als ik de schouwburg inloop krijg ik al een carnavalsgevoel, heel speciaal.” 

Plezier op de bank
Dat wordt dit jaar dus compleet anders maar het feest stilletjes voorbij laten gaan, dat doen De Nölers niet. Zo is er tijdens de carnavalsdagen een speciale tv-uitzending te zien op Omroep Land van Cuijk. “In Nölers TV komen oud-Nölers en nieuwe Nölers aan het woord”, vertelt Hendriks. “Ook laten we beelden zien van vroeger, van de elfkroegetochten en de boerenbruiloften. Zo willen we de mensen thuis toch een uurtje carnavalsplezier geven.”

Met Nölers TV verwacht Hendriks ook een nieuw publiek te bereiken. “We hopen mensen die nog niet zo bekend zijn met carnaval enthousiast te maken. Carnaval draait om saamhorigheid, om samen herinneringen maken. Het mooiste van carnaval in Cuijk vind ik dat je altijd wel bekenden tegenkomt. Zelfs tijdens de Kuukse elfkroegetocht, waar toch 20.000 mensen op afkomen, kom ik nog wel de Cuijkenaren tegen.”

Coronaproof videoclip
Naast het televisieprogramma is er ook een carnavalshitje in de maak, iets dat andere jaren tijdens het Kuuks Karnavals Kraker Kwek Konkours werd gepresenteerd. Hendriks: “Dit jaar hebben we een heuse coronaproof videoclip gemaakt, die delen we binnenkort op onze Facebookpagina.”

Hendriks is blij dat er op deze manier toch nog iets kan, maar hoopt wel dat het eenmalig is.  “Dit is natuurlijk niet zoals we carnaval willen vieren. Het moet gewoon weer feest gaan worden volgend jaar. Dan gaan we er niet voor 100 procent, maar voor 300 of 400 procent tegenaan.”

Nölers TV is van zaterdag 13 februari t/m dinsdag 16 februari om 20.00 uur te zien op Omroep Land van Cuijk.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook