Bijzonder afscheid van de gemeente Cuijk

28-10-2021

Bijzonder afscheid van de gemeente Cuijk
 

Een viering van alles wat gemeente Cuijk te bieden heeft, dat wordt de 'Avond van de Schatbewaarders'. Zaterdag 27 november wordt feestelijk afscheid genomen van de gemeente en vooruitgekeken naar gemeente Land van Cuijk. Vanaf dinsdag 2 november kunnen inwoners van de gemeente Cuijk via deze website gratis kaarten bestellen voor deze bijzondere avond.

Op 1 januari 2022 gaan de zeven dorpen van Cuijk op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Aan de vooravond van het aanstaande huwelijk met vier andere gemeenten staat Cuijk nog eenmaal stil bij wat ooit wás, nog steeds ís en straks kómen gaat. De Avond van de Schatbewaarders wordt vooral geen avond van ‘treurige nostalgie’, maar laat juist zien wat de gemeente Cuijk bijzonder maakt en wat daarom in de nieuwe gemeente Land van Cuijk gekoesterd moet blijven.

'Bruidsschat van Cuijk'
Als rode draad door de bijeenkomst loopt de overhandiging van de ‘bruidsschat van Cuijk’, die de dorpen en wijken die avond, samen met onder meer leerlingen van de basisscholen, gaan vullen. Tijdens het programma worden op verschillende momenten ‘cadeaus’ toegevoegd aan de prominent op het podium geplaatste schatkist. De ‘cadeaus’ staan symbool voor waar de dorpen en wijken trots op zijn.

“Dat kan van alles zijn: van een medaille voor een bijzondere sportprestatie tot een klein kunstwerk, van een spijker en hamers die symbool staan voor de zelfwerkzaamheid tot … vul maar in. Elke dorps- en wijkraad bepaalt zelf wat ze toevoegen aan de ‘bruidsschat’,” aldus de organisatie. 

Ook aan leerlingen van basisscholen is gevraagd wat zij willen meenemen. Hanna en Levi van basisschool De Zevensprong kozen voor de schouwburg. "Omdat er grote artiesten komen en leuke voorstellingen", vertellen ze. 

tekst loopt door onder de afbeelding

Bijzonder afscheid van de gemeente Cuijk
Hanna en Levi van basisschool De Zevensprong vertellen waarom ze de schouwburg meenemen in de schatkist. De video-opname wordt tijdens de Avond van de Schatbewaarders vertoond. (Foto: Schouwburg Cuijk) 

Aan het einde van de avond wordt de ‘bruidsschat’ meegegeven aan een vertegenwoordiger van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. “Het zou mooi zijn als dat al de waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente is, maar mocht die dan nog niet zijn benoemd dan neemt de toekomstig gemeentesecretaris zijn honneurs waar.”

Lied van Cuijk

Een ander hoogtepunt van de avond wordt de opvoering van het Lied van Cuijk door de Lindense operazangeres Deirdre Angenent. Het lied is speciaal voor deze avond gecomponeerd door Tom Löwenthal en geschreven door Peter van Aart. 

De organisatoren van de Avond van de Schatbewaarders zijn enthousiast over het resultaat. “Wij hebben onlangs de eerste versie mogen horen. Het is een wonderschoon nummer geworden, met zowel zang als gesproken woord en met een refrein dat nog dagen in de hoofden van de aanwezigen blijft hangen. Ook de tekst is prachtig, vooral door de vele voor onze inwoners herkenbare mensen en plekken die erin worden genoemd.”

tekst loopt door onder de afbeelding

Bijzonder afscheid van de gemeente Cuijk
De zangeressen die optreden tijdens de 'Avond van de Schatbewaarders'.  

In de komende weken wordt, onder meer via het Facebookaccount Cuijk Doet, meer over het programma van de Avond van de Schatbewaarders bekend. Over wie de andere optredende artiesten zijn, over de filmpjes die op deze avond worden vertoond, over de verrassende namen van de presentatoren – en nog veel meer. “Niets is doorsnee aan deze avond, alles wordt bijzonder”, beloven de organisatoren.

Wil je erbij zijn? Bestel vanaf dinsdag 2 november gratis kaarten via onze website. Er zijn maximaal 600 kaarten beschikbaar voor deze eenmalige voorstelling. De voorstelling is tevens te bekijken via een livestream op onze website.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook