Bibliotheek gaat 'samenwonen' met schouwburg

04-10-2022

Bibliotheek gaat 'samenwonen' met schouwburg
Een impressie van het 'Huis van Cuijk' (© MARS interieurarchitechten) 

De bibliotheek in Cuijk gaat verhuizen naar de schouwburg. De gemeenteraad van het Land van Cuijk heeft maandagavond groen licht gegeven voor het 'Huis van Cuijk', de plek voor ontmoeting en cultuur onder één dak. 

De bibliotheek is allang niet meer alleen een plek om boeken te lenen. Je kunt er ook terecht voor cursussen en workshops, lezingen, maar ook om rustig te werken, te studeren of de krant of een tijdschrift te lezen met een kop koffie.

De schouwburg is steeds vaker een plek voor ontmoetingen van  sociaal-maatschappelijke organisaties en verenigingen en. “De functies van de twee organisaties komen zo steeds dichter bij elkaar te liggen”, vertelt Bart Vaessen, directeur van Schouwburg Cuijk. “Zowel de schouwburg als de bibliotheek wil een plek bieden waar ontmoeting en verbinding met anderen centraal staat.”

Huis van Cuijk 

Met de bibliotheek binnen de muren van de schouwburg ontstaat één ontmoetingsplek, het 'Huis van Cuijk', waar cultuuraanbod samenkomt.

Vaessen: “Mensen moeten in ons nieuwe huis zichzelf kunnen zijn en zich kunnen uiten op onze ‘podia’. Daarbij kunnen ze een ruime keuze maken om voorstellingen te zien, workshops te volgen, een boek te lezen én een kopje koffie te drinken.”

De schouwburg en de bibliotheek werken al langer inhoudelijk samen, bijvoorbeeld met de serie Boek & Praat, voorheen Literaire ontmoetingen. Vaessen hoopt dat door de samenvoeging meer van dit soort samenwerkingen ontstaan. 

Verbouwing

Vanaf juni volgend jaar staat eerst een verbouwing gepland om de schouwburg geschikt te maken voor de bibliotheek. In november volgend jaar wordt de bibliotheek heropend op haar nieuwe stek.

Deel op Twitter | Deel op Facebook