ABBA-The Music. Een wervelende feel-good belevenis!

13-04-2022

ABBA-The Music. Een wervelende feel-good belevenis!
ABBA The Music is zaterdag 30 april te zien in onze schouwburg 

De vergelijking zal vast al vaak gemaakt zijn maar wat voor Napoleon het einde was betekende voor ABBA het begin van een wereldwijde triomftocht met een welhaast overdadige hoeveelheid mega-hits!

Want in 1974 wonnen Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid het Eurovisie Songfestival met het nummer Waterloo. Menigeen zal toen gedacht hebben dat we hier met een ‘one hit wonder’ te maken hadden. Maar niets bleek minder waar! De ijzersterke songs en herkenbare stemmen van het viertal veroverden de harten van een miljoenenpubliek. Talloze platen, een musical en films volgden; allemaal met groot succes.

ABBA in het theater

Geen gek idee dus om de muziek van ABBA in een mooie theatersetting uit te gaan voeren. Dat vonden de mensen van ABBA-The Music nou ook. En daarbij was het niet de bedoeling om voor een ‘look-alike benadering’ te gaan maar de muziek op de eerste plaats te zetten. 

Dat heeft geresulteerd in een unieke samenwerking tussen zeer ervaren muzikanten - zoals bassist Giovanni Caminita en Rob Winter, die in alle grote concerthallen hebben gestaan als begeleiders van, onder anderen, Marco Borsato. En daarnaast een viertal zangeressen die hun sporen ook al ruim hebben verdiend in de muziekwereld.

‘Ik was altijd al onder de indruk van de samenzang’

Linda Caminita, Mandy Huydts, Monique van der Ster en Rachel Kramer zingen al sinds jaar en dag de sterren van de hemel. Linda vertelt :”Ik was nog maar 16 jaar toen ik live mocht zingen in het tv-programma Op Volle Toeren.” 

Monique begon in haar jeugd al in bandjes te zingen en werd een veel gevraagd studiozangeres. Zij verleende medewerking aan talloze jingles en commercials, was jarenlang lid van de Frogettes en ook gastzangeres bij rockopera’s van progrockgroep Kayak. Maar ook haar liefde voor ABBA begon al op jonge leeftijd. “Ik was altijd zo onder de indruk van de samenzang van ABBA. Dat twee verschillende stemmen zó mooi en harmonieus kunnen klinken! Als kind zocht ik alle stemmen uit en nam die zelf op twee cassetterecordertjes op. En nu, zoveel jaar later, mag ik diezelfde harmonieën in het theater zingen!”

Van Kinderen voor Kinderen naar ABBA

Voor Mandy Huydts begon alles bij Kinderen voor Kinderen. Daaruit ontwikkelde zich Frizzle Sizzle, waarmee ze – net als haar idolen – meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Zij was al eerder collega van Monique bij de Frogettes en zong ook bij de Toppers. “ABBA is voor mij de basis. Ik heb zoveel geleerd van hun muziek. Ik maak graag zelf koorarrangementen en daar komt mijn voorliefde voor ABBA heel goed bij van pas.”

Monique van der Ster is de enige in het gezelschap die ABBA ooit live heeft zien optreden. Op haar twaalfde mocht ze mee naar Ahoy en gewapend met de toneelkijker van haar vader zat ze met rode wangetjes vanuit de nok van het Sportpaleis naar de verrichtingen op het grote podium te kijken.

de tekst loopt door onder de afbeelding

ABBA-The Music. Een wervelende feel-good belevenis!
Linda Caminita, Mandy Huydts, Monique van der Ster en Rachel Kramer zingen al sinds jaar en dag de sterren van de hemel 

Voor alle generaties

Toen de donkere wolken van Corona zich begonnen samen te pakken boven het theaterlandschap en de rest van de wereld stond Linda Caminita net op het punt om met Mrs. Einstein een tour te doen. “We hebben 10 shows kunnen doen en toen moesten we stoppen. En om dan nu, twee jaar later, met de muziek van ABBA het theater in te mogen voelt echt als een zegening! 

Het materiaal is tijdloos en de waardering van het publiek gaat ook door de generaties heen. Er zitten bijvoorbeeld oma’s in de zaal die alles woord voor woord meezingen en hun kleinkinderen hebben meegenomen maar ook echtparen die zichtbaar dierbare herinneringen koesteren aan bepaalde nummers. Dat is zó mooi om te zien!” De dames staan trouwens elke avond ook zelf volop te genieten en vinden deze productie unaniem het leukste wat ze ooit hebben gedaan.

‘Wat is jouw favoriete nummer?'

Als er één vraag is waar je van bijna iedereen wel een antwoord op krijgt dan is het wel : “wat is jouw favoriete ABBA nummer?” Voor Mandy is het moeilijk kiezen. “Op elke plaat staan wel een aantal lievelingsnummers van mij. Maar als ik er echt één moet noemen, dan is dat One man, one woman.” 

Monique wil zich niet beperken tot één titel. “Knowing me, knowing you, Fernando, I’m a marionette, hoe kun je nou één nummer kiezen als er zóveel mooi is?!” Voor Linda is het wél duidelijk. “Mijn favoriet is Chiquitita. En laat ik dat nou ook in de show mogen zingen! Dat nummer werd bij ons thuis vroeger bijna dagelijks gedraaid!”

ABBA The Music staat zaterdag 30 april 2022 in onze schouwburg. Kijk hier voor kaarten en informatie.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook