Aanraders: deze voorstellingen mag je niet missen

10-07-2021

Aanraders: deze voorstellingen mag je niet missen
 

Met meer dan 150 voorstellingen valt er komend seizoen genoeg te kiezen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Programmeur en directeur Sjoerd Meijer haalt de krenten uit de pap en vertelt welke voorstellingen je niet mag missen.

Lichter dan ik

‘Dit stuk is onderdeel van de ‘Indische serie’, een reeks toneelstukken over Nederlands Indië. ‘Heren van de thee’ ging over de romantische kant en de grandeur van de koloniën en ‘De Tolk van Java’ over de misstanden en de politionele acties. Ook ‘Lichter dan ik’, dat komend seizoen te zien is, belicht een aardige misstand, waar niet veel mensen vanaf weten maar wat wel aandacht verdient.

Dit stuk brengt een vrouwelijke perspectief op de koloniale tijd, over de strijd die Indonesische vrouwen hebben geleverd. Een Javaans meisje gaat een relatie aan met een Nederlandse militair, maar als hij haar achterlaat met haar ‘onwettige’ kinderen, komt ze in een benarde situatie terecht. 

‘Lichter dan ik’ bevat alle ingrediënten voor een topstuk: het is gebaseerd op een aansprekend boek (van Dido Michielsen waarmee ze in 2020 de Boekhandelsprijs won), gespeeld door een goede cast en gemaakt door een uitstekende producent. Kortom, een echte aanrader!’

Lichter dan ik | dinsdag 19 oktober | kaarten & informatie | Bekijk hier alvast de trailer.  

tekst gaat verder onder de afbeelding

Aanraders: deze voorstellingen mag je niet missen
De cast van 'Lichter dan ik' 

Jett Rebel

‘Ik ben al zo lang bezig om Jett Rebel een keer naar Cuijk te halen. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik als een van de weinige theaters gebeld werd voor een theatertour. Hij is een artiest met een totaal eigen geluid en een van de beste Nederlandse muzikanten van dit moment.

Jelte (zijn eigen naam) schrijft heel mooie, doorleefde teksten. Hij heeft dan ook al het nodige meegemaakt. Sinds een paar jaar heeft hij drank en drugs afgezworen en sindsdien is hij alleen maar gegroeid als artiest.

Als je van popmuziek houdt, dan mag je Jett Rebel niet missen. Ik ben fan en ik weet zeker dat als jij geweest bent, je ook fan bent. Pas als je hem live gezien hebt snap je het, dan klinkt de muziek nog voller en doorleefder.’

Jett Rebel Solo | zaterdag 6 november | kaarten & informatie 

 

Masters of Hammond

‘Mark van Stokkom, een lokale fotograaf, vertelde op Facebook over zijn project om de beste Hammondorganisten te portretteren. Ik heb hem gelijk gebeld om te vragen of hij zijn foto’s in de schouwburg wil tentoonstellen. Dat idee is vervolgens uitgegroeid tot een compleet Hammond festival.

Masters of Hammond is georganiseerd door een groepje Cuijkse enthousiastelingen, waaronder Henk Roelofs en Luciën van de Ven. Samen hebben we een heel programma samengesteld, van ’s middags tot ’s avonds laat, met een fantastische line-up.

In het hele gebouw is van alles te zien en te horen. Van concerten in de Kleine en Grote Zaal tot demonstraties en een expositie in de overige ruimtes. Je kunt een hapje eten, gezellig bijpraten én natuurlijk nieuwe muziek ontdekken. Van rock tot experimenteel en van jazz tot gospel, de Hammondorgel is in allerlei stijlen te vinden.’

B Dutch Masters of Hammond festival | zondag 7 november | kaarten & informatie

Bekijk hier een fragment uit Matthijs draait door met Hammondorganist Sven Figee. 

Recirquel Company Budapest

‘Stiekem ben ik gek op circus. Ik ben verliefd op het spektakel, de show, ik vind het inspirerend om naar te kijken.

De laatste jaren is er veel discussie geweest over het gebruik van dieren voor vermaak. Ik vind ook dat dat niet door de beugel kan. Nu zie je dat het circus een artistieke inhaalslag aan het maken is en Recirquel is daar onderdeel van.

Recirquel Company Budapest is circus, maar ook belevingstheater. Ze nemen het plezier van het circus en vergroten dat uit. Het is romantisch, met een lach en een traan. Op het Edinburgh Fringe Festival gooiden ze hoge ogen, ze kregen volop vijfsterrenrecensies. Het is echt een voorstelling voor de hele familie.

In 2019 heb ik Recirquel zien optreden en ik was enorm onder de indruk. Daarom wilde ik de voorstelling graag in Cuijk boeken. Ik hoop dat ons publiek er net zo van geniet als ik!’

Recirquel Company Budapest, My Land | zaterdag 16 april | kaarten & informatie 

Bekijk hier een trailer van de voorstelling. 

tekst gaat verder onder de afbeelding

Aanraders: deze voorstellingen mag je niet missen
Beeld uit de voorstelling 'My Land' van Recirquel  

Koefnoen Live 

‘Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze hun populaire tv-programma gaan vertalen naar een theatervoorstelling. Dit is echt satire van de bovenste plank, met fantastische persiflages en ze nemen van alles op de hak.

Het is een cadeautje als zulke aansprekende cabaretiers met zo’n format het theater in gaan. Bijna iedereen kent Koefnoen wel. Om hen nu live op het podium te zien, is een buitenkansje.’

Koefnoen Live | vrijdag 3 juni | kaarten & informatie 

Bekijk hier een fragment uit Koefnoen: ‘Joris en Monique gaan naar het theater’. 

Al onze aanraders vind je hier op de voorstellingspagina.
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook