‘Toneel moet je in de schouwburg zien, niet op tv’

25-02-2021

‘Toneel moet je in de schouwburg zien, niet op tv’
Foto: Jan Meijs 

Sjaak Hendriks uit Middelaar is een trouwe gast van de schouwburg. Als bezoeker in de zaal, maar ook op het toneel met De Ghesellen van Sint Maerten. De geplande uitvoering vanwege het 75-jarig bestaan van de Cuijkse toneelvereniging gaat voorlopig niet door. Zijn liefde voor toneel beleeft hij nu noodgedwongen thuis. Toneel op televisie? Dat vindt hij maar niks.

Tot een jaar geleden waren Sjaak Hendriks en zijn vrouw regelmatig in de schouwburg te vinden. “We vinden het heel leuk om op een donderdagavond van Middelaar naar Cuijk te tijden voor een toneelstuk of musical”, vertelt Hendriks. “Daarna nog gezellig wat drinken en om een uur of elf, twaalf, thuiskomen. Dan heb je een prachtige avond gehad. Dat is iets wat we nu echt missen.”

Een toneelstuk dat veel indruk op hem maakte is ‘De tolk van Java’, een bewerking van het gelijknamige boek over de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië. “Je krijgt een enorm goed beeld van wat daar gebeurd is”, vertelt hij. “Er zijn vier toneelstukken rondom Indonesië geweest, die hebben we allemaal gezien.”

Indo’s en Indiërs

Die avond bezocht hij ook de inleiding, om meer te leren over de achtergrond van het stuk en de keuzes van de regisseur. “Ik wist bijvoorbeeld niet wat het verschil is tussen Indo’s en Indiërs. Dat moet je dan uitgelegd krijgen om het stuk beter te begrijpen. Na afloop spraken we Benja Bruijning, een van de acteurs, in het GrandCafé. Dat was ook heel bijzonder.”

Toneelvoorstellingen als registratie of livestream zijn niet aan Hendriks besteed. “Toneel moet je in de schouwburg zien”, vindt hij. “Ik mis op tv vaak de interactie tussen de spelers. Ze zoomen dan in op iemand terwijl ik juist naar een ander wil kijken. Je mist ook een groot deel van de lichaamstaal. Dat vind ik het mooie van toneel, het spel is net zo belangrijk als het gesproken woord.”

“Muziek is een ander verhaal”, merkt hij op. “Nu ik er over nadenk, zie je bij concerten vaak de hele groep, met af en toe een close-up. Zo hebben we vorig jaar thuis naar een opname van Frank Boeijen gekeken. Mijn vrouw en dochter zijn groot fan, dus we vonden het bijzonder om er op die manier toch bij te kunnen zijn.”

In de spotlights

Als lid van de Cuijkse toneelvereniging De Ghesellen van Sint Maerten heeft hij zelf ook op het podium van de schouwburg gestaan. “Ik weet wat het is om voor een volle zaal op het toneel te staan, met alle lichten op je gericht.” Nu de theaters zijn gesloten zijn de wekelijkse repetities geschrapt en is het de vraag wanneer hij zelf weer op de planken kan staan.

“We hadden een grote uitvoering gepland in de schouwburg omdat de vereniging 75 jaar bestaat, maar dat hebben we af moeten zeggen”, vertelt Hendriks. “Het stuk is er niet op geschreven om afstand te houden en het is nog onzeker of we mogen repeteren in de zomer. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.”

Deel op Twitter | Deel op Facebook