‘Mijn favoriete plek is midden in de zaal’

03-02-2021

‘Mijn favoriete plek is midden in de zaal’
Foto: Jan Meijs 

Wat doet een technicus van Schouwburg Cuijk nu er vanwege de lockdown geen voorstellingen zijn? Normaal gesproken sjouwt Hans Poels het liefst met decors. Nu thuis op televisie naar voorstellingen kijken doet hij niet. “Theater moet je live beleven en er lekker dicht op zitten.”

Tijdens de voorstellingen in Schouwburg Cuijk kun je altijd minimaal één persoon zien genieten. Theatertechnicus Hans Poels zit na een dag opbouwen namelijk het liefst midden in de zaal achter de geluid- en lichttafel: “Daar maak ik de voorstelling mee zoals het publiek dat ook doet. Ik vind het leuk om te zien wat ik de hele dag heb staan opbouwen en de reactie van de gasten te zien.”

Normaal gesproken is Poels overdag dus bezig om een voorstelling op te bouwen en 's avonds in goede banen te leiden. Nu de schouwburg gesloten is, houdt hij zich voornamelijk bezig met onderhoud: “Al die projecten waarvan we zeiden, ‘dat komt wel een keer’, die pakken we nu op. Zoals de vloer oliën, de plinten vastmaken en lampjes vervangen.”

Corona-coördinator
Ook voor de inmiddels bekende routepijlen en markeringen in het gebouw om de anderhalve meter tussen de gasten te bewaren, was hij verantwoordelijk: “In het begin van de coronacrisis was ik de corona-coördinator, toen hield ik me bezig met de ‘routing en signing’ zoals dat heet, de bewegwijzering in het gebouw en de plaatsing van de handpompjes.”

Wanneer er wel voorstellingen zijn, verschilt het per dag hoe zijn werk eruitziet. “Wat ik er leuk aan vind is de afwisseling. Normaliter is er elke dag een andere voorstelling met een club mensen die je wel elk jaar weer terugziet. Elke dag is anders, maar eigenlijk is elk jaar hetzelfde. Ik zie de technici van de verschillende voorstellingen echt als ‘collega’s in den lande’.”

Zijn werk verschilt per type voorstelling. Soms moet hij hele decors opbouwen, maar cabaretiers hebben bijvoorbeeld vaak niet veel bij zich. “Ik vind het fijn als ik veel kan doen bij een voorstelling, dus dat ik niet alleen maar een tafel en een lampje hoef neer te zetten. Tijdens een voorstelling is het leuk als er changementen zijn, dat zijn wisselingen in decor, of als ik bijvoorbeeld iets op het decor moet plaatsen of weghalen.”

Ouderwets sjouwen
In de loop der jaren zag Poels de werkzaamheden wel veranderen. “Tegenwoordig is bijna alles geautomatiseerd. Nu druk je op een knopje en gaat het decor omhoog, maar vroeger moest je dat met touwen omhoogtrekken. Daarom ben ik nu blij als ik bij een voorstelling ouderwets mag sjouwen.”

Als technicus heeft Poels al heel wat voorstellingen gezien. Het is natuurlijk niet altijd zijn smaak, maar er is zeker genoeg leuks, vertelt hij: “Toneel en cabaret bijvoorbeeld. Wat cabaret betreft moet het voor mij of kolder zijn, zoals Bert Visscher, of juist wat serieuzer, zoals Micha Wertheim of Van der Laan en Woe. Ik mis de voorstellingen wel, maar ik kijk nu niet online naar theater. Theater moet je beleven vind ik, je moet er lekker dicht op zitten. Je moet bij wijze van spreken het zweet van de dansers kunnen ruiken.”

Deel op Twitter | Deel op Facebook