‘Bert Visscher en Jochem Myjer vinden we allemaal leuk’

03-04-2021

‘Bert Visscher en Jochem Myjer vinden we allemaal leuk’
Foto: Jan Meijs 

Tot een jaar geleden ging de Cuijkse Lisanne Peters regelmatig met haar man en drie kinderen een avondje uit naar de schouwburg. Met haar dochter naar ballet, met haar man naar een concert en met z'n allen naar een cabaretier. De culturele uitjes maakten in de lockdown plaats voor huiselijk vermaak.

“Door de lockdown doen we nu eigenlijk meer samen dan eerst”, vertelt Lisanne Peters over haar gezin, waarvan de oudste twee kinderen inmiddels op kamers wonen in Nijmegen. “Ze hebben tegenwoordig een eigen leven, hun eigen vriendenkring, hobby’s en sport. Dat theaterbezoek deden we wel, maar nu doen we weer spelletjes, kijken films, we wandelen en sporten. Heel huiselijke dingen.” 

Sierlijk bewegen

Voor de coronacrisis uitbrak, ging ze met het hele gezin zo'n zes keer per jaar naar de schouwburg.  Met haar jongste dochter deelt ze de liefde voor ballet en moderne dans. “Ik heb vroeger zelf aan ballet gedaan en mijn dochter heeft ook gedanst. We kunnen er erg van genieten dat lichamen worden ingezet om zo sierlijk te bewegen, in combinatie met muziek en decor.”

Met haar man gaat ze graag naar een concert of toneelstuk en met de kinderen erbij steevast naar cabaret. “We vinden niet allemaal dezelfde cabaretiers leuk. Daniel Arends heeft bijvoorbeeld grappen die mijn kinderen heel leuk vinden, maar zij hebben weer minder met Youp van ’t Hek. De oudste twee zijn 25 en 21, zij kijken heel anders naar bepaalde onderwerpen dan wij. Zij hebben ook niet zo’n moeite met grove en gewelddadige taal, maar onze generatie vindt dat af en toe wel lastig.” 

Op wie ze dan uitkomen? “Bert Visscher en Jochem Myjer vinden we gelukkig allemaal leuk, die zijn ook niet zo politiek geëngageerd.”

Ruiken, voelen en horen

Nu de theaters gesloten zijn, mist ze de beleving van de voorstelling. Lisanne: “We hebben wel wat cabaretiers op tv gezien, maar in het echt is natuurlijk leuker. Die hele entourage hoort erbij, het is voor mij een avondje uit. Als je een voorstelling op tv ziet, dan is de inhoud hetzelfde en net zo grappig, maar je ervaart het toch anders als je iemand live ziet.” 

Veel dansgezelschappen delen nu shows via een livestream. Kijkt ze daar nu met haar dochter naar? “Dat hebben we niet echt opgezocht. Wanneer je in de zaal zit en je ziet die lichamen zwoegen, dan maakt dat veel meer indruk. Hetzelfde geldt voor een concert, als je de muzikanten ziet genieten dan geniet je zelf ook. Je kunt het ruiken, voelen, horen. Je zintuigen worden veel meer geprikkeld als je erbij bent.”

Als het weer mag

Wanneer de schouwburg straks weer opengaat, waar kijkt ze dan naar uit? “Natuurlijk vind ik het Scapino Ballet en Introdans heel mooi, maar ik vind het ook leuk om verrast te worden. We gaan vaak puur op de beschrijving af. Zo heb ik bijvoorbeeld The Canadian Tenors ontdekt, vier jonge mannen die klassiek zingen. Verder lijkt Ali B me erg leuk. Daar heb ik goede dingen over gehoord, maar ik weet helemaal niet hoe hij op het podium is. Daar ben ik nieuwsgierig naar.” 
 

Deel op Twitter | Deel op Facebook